ADHD-symptomen kunnen verergeren in de dagen vóór en bij de start van je menstruatie. In die periodes kan je dus meer last krijgen van je ADHD. Taken die op andere dagen al moeilijk zijn, worden dan nóg lastiger. Dat blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek.
Attention Deficit Hyperactivity Disorder, of kortweg ADHD, is een ontwikkelingsstoornis die zich kenmerkt door hyperactiviteit, concentratieproblemen, impulsiviteit en onoplettendheid.
Lang werd gedacht dat enkel jongens ADHD konden hebben. Daardoor werden meisjes jarenlang niet bestudeerd. Pas later bleek dat vrouwen wel degelijk ADHD kunnen hebben, maar dat de symptomen zich vaak anders uiten. Bij mannen zie je vaker uitwendig hyperactief gedrag, terwijl vrouwen met ADHD vaker last hebben van innerlijke onrust zonder dat dit aan de buitenkant opvalt. Bij meisjes vallen de symptomen minder op, waardoor ze als kind vaak niet opgemerkt worden. Het is dan ook geen toeval dat we bij het horen van de term ‘ADHD’ vaak denken aan het stereotiepe beeld van een hyperactief jongetje dat niet kan stilzitten.
Omdat vrouwen lang geen deel uitmaakten van studies naar ADHD, bleef één belangrijk aspect onderbelicht: de invloed van hormonale schommelingen en de menstruatiecyclus op ADHD-symptomen. Vooral in de dagen voor je menstruatie, wanneer je oestrogeenniveau daalt, kan je merken dat je:
Oestrogeen speelt namelijk een rol in het reguleren van stemming, focus en geheugen. Het stimuleert ook de aanmaak van dopamine; een neurotransmitter waar mensen met ADHD vaak een tekort aan hebben. Daalt het oestrogeen, dan daalt vaak ook je dopamine, waardoor ADHD-symptomen kunnen verergeren. Dit verklaart mogelijk ook waarom vrouwen met ADHD vaker kampen met PMDD, PMS, postnatale depressies en klachten in de perimenopauze, allemaal periodes waarin het oestrogeenniveau sterk daalt.
De verergering van bestaande psychische klachten in de periode vóór je menstruatie (de premenstruele fase) heet PME: Premenstrual Exacerbation. PME kan niet alleen voorkomen bij ADHD maar ook bij andere aandoeningen zoals depressie, angststoornissen of bij een bipolaire stoornis. Helaas is hier tot nu toe nog weinig onderzoek naar gedaan.
Wil je ontdekken of er bij jou een link is tussen je ADHD-symptomen en je menstruatiecyclus? In de PMS Coach-app kan je je symptomen eenvoudig bijhouden en kijken of er een patroon zichtbaar wordt. Omdat dagelijkse, repetitieve taken vaak een uitdaging zijn voor mensen met ADHD, hebben we daar bewust rekening mee gehouden. Je hoeft niet elke dag iets in te vullen om toch waardevolle inzichten te krijgen. Zelfs met onregelmatig tracken kan je al duidelijke verbanden ontdekken.
Harper, K. (2025, 13 januari). Heb je ADHD? Zo kan menstruatie je symptomen beïnvloeden. EOS Wetenschap. Geraadpleegd op 25 mei 2025, van https://www.eoswetenschap.eu/psyche-brein/heb-je-adhd-zo-kan-menstruatie-je-symptomen-beinvloeden
What is PME? (z.d.). International Association For Premenstrual Disorders. Geraadpleegd op 25 mei 2025, van https://www.iapmd.org/pme