Ons verhaal

We willen het taboe over mentale klachten, gelinkt aan de menstruatiecyclus, doorbreken.

Weinig mensen weten dat je menstruatiecyclus gepaard kan gaan met ernstige mentale klachten zoals: depressie, angst, irritatie, woede, gevoelens van hopeloosheid, vermoeidheid etc.

Zelf kreeg ik, Indra, heftige depressieve gevoelens toen ik hormonale anticonceptie nam. Zowel de pil als een hormoonspiraaltje zorgde ervoor dat ik me maandelijks vreselijk voelde. Met spoed is mijn spiraaltje uiteindelijk verwijderd. Erna voelde ik me meteen beter, maar het was niet opgelost. 

Enkele dagen voor ik mijn regels moet krijgen, loop ik er huilend bij. Dan voel ik me mezelf niet en kan ik geen stop zetten op mijn gedachten. En dan plots, wanneer mijn regels erdoor komen, ben ik van de ene op de andere moment weer helemaal mijn vrolijke zelf.

Toen ik de term "PMDD" op het internet tegenkwam, vielen alle puzzelstukjes voor mij in elkaar. Ik was niet alleen! Er waren duizenden vrouwen die hetzelfde meemaakten! Dat was een enorme opluchting. Eindelijk had ik het gevoel dat ik door iemand begrepen werd.

Mijn eigen zoektocht is een hobbelparcours vol obstakels en het einde lijkt nog niet in zicht. Nu neem ik antidepressiva, en voorlopig lijken die wel te werken. Bram en ik weten hoe premenstruele stoornissen je als koppel op de proef kunnen stellen. Ook op de rest van je leven heeft de stoornis een impact: je werk, je vrienden, ...

Juiste informatie is niet makkelijk te vinden. Daarom willen we de zoektocht voor andere vrouwen makkelijker maken

Alle informatie die je op onze website leest is met grote zorg geschreven en gecheckt. Lees hier meer over PMS, PMDD en PME. We hopen dat het je verder kan helpen.

Werk jij voor een tijdschrift, radio, krant of ander media-kanaal? Wil je graag premenstruele stoornissen in de kijker zetten? Neem gerust contact met ons op (contact@levenmetpmdd.be). We werken hier graag aan mee.


Veel liefs,
Indra & Bram
Foto Bram
Bram
Foto Indta
Indra

Applicatie


Momenteel werken we aan een prototype van een app, speciaal gericht op vrouwen met premenstruele klachten. We zullen een app ontwikkelen die je in elke fase van je cyclus, maar vooral tijdens je moeilijke dagen, kan ondersteunen. 

Om een diagnose te krijgen van een premenstruele stoornis, moet
je gedurende 2 - 3 maanden je symptomen bijhouden. Er is namelijk geen
bloed- of speekseltest om PMDD vast te stellen. 

Elke dag een lijst invullen kan echter een grote uitdaging zijn, zéker wanneer je slechte dagen hebt. Met onze applicatie zal het makkelijker zijn om je symptomen te tracken en je leven te organiseren rond je cyclus.

Uit ons eigen onderzoek blijkt dat vrouwen vooral op zoek zijn naar een oplossing die bij hun past, informatie over premenstruele klachten, een manier om beter te communiceren over hun symptomen etc. Ook hierbij willen we jullie helpen.

De huidige applicaties zijn vaak beperkt in mogelijkheden of richten zich op vrouwen met een kinderwens. Daar willen wij iets aan veranderen. We geloven in een toekomst waarin vrouwen met premenstruele klachten beter geholpen zullen worden. 
1/20
vrouwen heeft PMDD
75%
van alle vrouwen heeft soms last van PMS
2019
het jaar waarin PMDD erkend werd door de WHO