Wat is het premenstrueel syndroom?

Het premenstrueel syndroom (PMS) is een verzameling van alle lichamelijke en emotionele klachten die kunnen optreden in de week voor je menstruatie. Bijna alle vrouwen hebben last van minstens één symptoom. Bij de meesten gaat het om milde klachten die na een dag of twee weer over gaan. Bij anderen kan PMS echter vrij ernstig zijn en het dagelijks leven verstoren. De oorzaken van PMS zijn nog steeds onbekend.
Leestijd:
3 min.
Vrouw op stoel met krampen door premenstrueel syndroom

Symptomen

PMS-klachten verschillen erg van vrouw tot vrouw. Ook de intensiteit of ernst ervan is bij iedereen anders. Toch zijn er enkele symptomen die vaker voorkomen dan anderen. We lijsten ze hier voor je op. 

De meest voorkomende lichamelijke klachten zijn: 

  • gevoelige borsten
  • opgeblazen gevoel
  • vermoeidheid
  • hoofdpijn
  • gewrichts- of spierpijn
  • cravings naar zoete of koolhydraatrijke voeding (bv. chocolade, graanproducten, ... )

De meest voorkomende emotionele klachten zijn: 

  • stemmingswisselingen
  • geïrriteerdheid
  • angst
  • depressieve gevoelens
  • je moeilijk kunnen concentreren
Neem je de anticonceptiepil? Lees dan hier wat de pil te maken heeft met PMS!

PMS-symptomen treden op in de tweede helft van je cyclus, voor je menstruatie. Dag 1 van je cyclus is de eerste dag van je menstruatie. Dan begint de folliculaire fase. Je baarmoeder creëert een optimale omgeving zodat de eicel makkelijker bevrucht kan worden. Na je eisprong kan je last krijgen van PMS. 

PMS-periode wordt gevolgd door menstruatie

Sommige vrouwen ervaren zo'n ernstige PMS-symptomen dat het hun dagelijks leven erg beïnvloedt. Het kan zijn dat je dan misschien PMDD hebt. Dat is een heel ernstige vorm van PMS. Het is een stemmingsstoornis waarbij je hersenen erg gevoelig zijn voor het stijgen en dalen van oestrogeen en progesteron. Denk je dat je PMS of PMDD hebt? Doe hier een zelftest.

Oorzaken

Helaas is er weinig onderzoek naar premenstruele symptomen. Daardoor kennen wetenschappers de exacte oorzaak van PMS (nog) niet. Er bestaan veel theorieën over wat PMS kan veroorzaken. Ook deze zetten we graag voor jou op een rijtje. 

  • Te weinig of teveel oestrogeen of progesteron
  • Gevoeligheid aan progesteron
  • Gevoeligheid van de hersenen aan natuurlijke hormoonschommelingen

Behandeling

Omdat er zo weinig wetenschappelijk onderzoek naar PMS is, is er ook geen pasklare behandeling. Ook hierbij geldt dat verschillende behandelingen een ander effect hebben van vrouw tot vrouw. Hier zal je dus ook moeten uitzoeken wat er voor jou werkt. In de eerste plaats kan een arts je aanraden om te sporten, cognitieve gedragstherapie te proberen en/of vitamine B6 in te nemen. 

Wanneer dit niet voldoende is, kan je dokter ook voorstellen om je te behandelen met hormonen. Een voorbeeld hiervan zijn estradiol-pleisters. Ook SSRI’s, een soort antidepressiva, kunnen verlichting brengen. Je kan deze gedurende de tweede helft van de cyclus of je gedurende je hele cyclus innemen. Voorbeelden hiervan zijn citalopram of escitalopram. 

Lees ook: Behandeling van PMDD

Conclusie

Erg veel vrouwen hebben last van het premenstrueel syndroom. Helaas is er weinig geweten over de exacte oorzaken en bestaat er geen one-to-go oplossing. Er zijn gelukkig wel enkele behandelingsmogelijkheden die je klachten misschien kunnen verlichten. Praat dus zeker met je huisarts of gynaecoloog als je denkt dat je PMS hebt.

Lees ook: Wat is het verschil tussen PMS en PMDD?
Bronnen:
Freeman, Ellen W. “Premenstrual Syndrome and Premenstrual Dysphoric Disorder: Definitions and Diagnosis.” Psychoneuroendocrinology, vol. 28, no. 3, 2003, pp. 25–37.
Green LJ, O’Brien PMS, Panay N, Craig M on behalf of the Royal College of Obstetricians and Gynaecologists. Management of premenstrual syndrome. BJOG 2017;124:e73–e105.
Maharaj S, Trevino K. A Comprehensive Review of Treatment Options for Premenstrual Syndrome and Premenstrual Dysphoric Disorder. J Psychiatr Pract. 2015 Sep;21(5):334-50. doi: 10.1097/PRA.0000000000000099. PMID: 26352222.

Lees ook