Wat zijn PMS, PME en PMDD?

Het premenstrueel syndroom (PMS) is een verzameling van alle lichamelijke en en emotionele klachten die kunnen optreden in de week voor je menstruatie. Bijna alle vrouwen hebben last van minstens één symptoom. Bij de meesten gaat het om milde klachten die na een dag of twee weer over gaan. Bij anderen kan PMS echter vrij ernstig zijn en het dagelijks leven verstoren. De oorzaken van PMS zijn nog steeds onbekend.
Premenstruele exacerbatie (PME) duidt op het verergeren van symptomen van een andere aandoening. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een depressie, angststoornis, ADHD of een andere aandoening hebt. In de week voor je menstruatie kunnen de symptomen van deze aandoening verergeren. De symptomen zijn dus gedurende je hele cyclus aanwezig, maar zijn intenser tijdens de periode voor je menstruatie.
PMDD, Premenstrual Dysphoric Disorder, is een ernstige stemmingsstoornis die gelinkt is aan de menstruatiecyclus. Het kan zorgen voor depressie, angst, irritatie, woede, gevoelens van hopeloosheid, vermoeidheid etc. Deze symptomen komen steeds voor in de periode voor de menstruatie. PMDD wordt ook een ernstige vorm van PMS (premenstrueel syndroom) genoemd. Een paar dagen na de start van de menstruatie verdwijnen de klachten als sneeuw voor de zon.

Veelgestelde vragen

Geen antwoord gevonden op je vragen?

Stond je vraag er niet tussen? Vraag het ons gerust via één van de volgende kanalen: