11 eenvoudige tips zodat jouw dokter je beter begrijpt

Heb je al een afspraak gemaakt bij je huisarts/gynaecoloog in verband met PMS (premenstrueel syndroom) of PMDD? Super! Dit is vaak een enorme stap. Hier vind je een aantal tips om je goed voor te bereiden. Download ook het PDF-document onderaan de pagina. Vul het in voor je naar de dokter gaat.
Leestijd:
3 min.
Dokter met gekruiste armen

1. Wat wil je precies vertellen?

Bedenk op voorhand wat je precies wilt vertellen aan je dokter. Schrijf dit op zodat je in het moment zelf niks vergeet. 

2. Noteer al je vragen

Als je je vragen op papier zet, is de kans kleiner dat je ze vergeet. Op die manier gaat het gesprek ook de richting uit die jij wilt. 

3. Welke medicatie heb je al genomen voor je PMS/PMDD?

Maak een tijdlijn van medicatie, supplementen en anticonceptie dat je in het verleden al hebt genomen.

Bijvoorbeeld: pijnstillers tegen de krampen, antidepressiva, hormoontherapie, supplementen, ...

4. Bij welke artsen ben je al geweest?

Noteer bij welke artsen je al bent geweest en wat je vond van hun behandelingen.

5. Kan je de link met je menstruatiecyclus aantonen?

Gebruik je een app of een andere tool (bv. papieren symptoom-tracker) om je menstruatie en symptomen in kaart te brengen? Neem dit zeker mee naar je afspraak om de link met je menstruatiecyclus aan te tonen.  

6. Neem informatie over PMDD mee. 

De kans bestaat dat jouw huisdokter of gynaecoloog niet weet wat PMDD precies is. De WHO (wereldgezondheidsorganisatie) heeft de stoornis in 2019 erkend. Dat is nog maar 3 jaar geleden!

Daarom kan het handig zijn om een brochure over PMDD mee te nemen. De Stichting PMDD Nederland heeft een duidelijke brochure op hun website staan. Je kan hem hier vinden. 

7. Wees eerlijk

Wees eerlijk tegen jezelf en tegen je dokter. Vaak minimaliseren vrouwen (onbewust) hun symptomen. Probeer je symptomen te beschrijven zoals jij ze aanvoelt. Bijvoorbeeld:

  • "Ik heb vaak moeite met uit bed te komen."
  • "Ik krijg geen controle over mijn gedachten."
  • "Het lukt me niet om er zelf vat op te krijgen."

Vind je dit moeilijk? Dat is normaal. Vraag gerust hulp in onze besloten Facebook-groep

8. Stel vragen

Stel vragen wanneer je iets niet goed begrijpt. Je bent er voor jouw klachten en een oplossing die bij jou past. Je bent er niet om met vragen naar huis te gaan. Aarzel niet om je dokter te onderbreken als je iets niet helemaal begrepen hebt. 

9. Wat verwacht je van je dokter?

Zeg eerlijk tegen de dokter wat je van hem/haar verwacht. Bijvoorbeeld: 

  • "Ik heb het gevoel dat mijn medicatie niet helpt, kan je mij iets anders voorschrijven?"
  • "Ik wil graag een doorverwijzing naar een gynaecoloog. Zelf had ik … (naam) in gedachten omdat ik denk dat hij/zij me verder kan helpen."
  • "Ik vroeg me af in welke mate je op de hoogte bent van PMDD, premenstrual dysphoric disorder? Ik vermoed dat ik dit heb en wil graag onderzoeken of ik een diagnose kan krijgen."

10. Hoe onthoud je de informatie?

Tijdens de consultatie begrijp je misschien wel alle informatie die je arts je geeft. Maar eens je thuis bent, vergeet je vaak hoe alles nu precies in elkaar zat. Het kan fijn zijn om iemand mee te brengen naar je consultatie. Hij/zij kan dan meeluisteren, je ondersteunen in het gesprek en ook een aantal dingen noteren. Op die manier kan je thuis beter reconstrueren wat er allemaal gezegd is. 

11. Gebruik ons sjabloon om je voor te bereiden

Om je beter voor te bereiden hebben we een sjabloon gemaakt dat je makkelijk kan invullen. Je kan het printen, invullen en mee naar de dokter nemen. Het bundelt alle vragen waar je op voorhand best even over nadenkt. 

Download de PDF met de voorbereiding van de doktersafspraak
Hoe bereid ik me best voor
op een doktersafspraak?

Conclusie

Met deze tips hopen we dat je wat zekerder bent als je naar een doktersafspraak gaat.

Blijf je na je consultatie met vragen zitten? Liep de consultatie niet helemaal zoals jij het wou? Vraag dan of je nog een keer kan langskomen of maak een lange afspraak. 

Voel je je niet begrepen door je huisarts of gynaecoloog? Overweeg om een afspraak bij een andere dokter te maken. 

Lees ook