Hoe krijg je een diagnose van PMDD?

Heb je symptomen van PMDD, maar nog geen diagnose? Hoe wordt een diagnose precies gesteld? Kan je naar een PMDD-specialist? Jouw vragen beantwoorden we in dit artikel.
Leestijd:
3 min.
Blauwe stethoscoop op witte tafel
Denk je dat je misschien PMDD hebt? Wil je hier meer over leren? Volg de webinar "PMDD: de 4 fasen van je menstruatiecyclus" op zaterdag 20 april (3 plaatsen beschikbaar) of woensdag 24 april (5 plaatsen beschikbaar). Alle informatie vind je hier.

Van symptomen tot diagnose

Symptomen van PMDD treden telkens 1 - 2 weken voor je menstruatie op. Het gaat om klachten zoals: depressie, angst, irritatie, woede, gevoelens van hopeloosheid, vermoeidheid etc.

De enige manier om een diagnose te krijgen van PMDD of PME is door je symptomen 2 maanden dagelijks bij te houden. Een huisarts, gynaecoloog of psychiater kan vervolgens een diagnose stellen als er een duidelijke link is met je menstruatiecyclus.

"De enige manier om een diagnose te krijgen van PMDD of PME is door je symptomen gedurende 2 maanden dagelijks bij te houden."

Je kan je symptomen op verschillende manieren tracken: op papier, in een dagboek, in een app, ... Download hier onze printbare symptomen-tracker.

Wetenschappers denken dat je hersenen overgevoelig zijn voor de natuurlijke hormonale schommelingen doorheen je cyclus. Een bloedtest kan niet aantonen of je PMDD of PME hebt. Je maakt namelijk niet te weinig of te veel hormonen aan. Je bloedwaarden zullen dus hetzelfde zijn als iemand zonder PMDD of PME.

Een bloedtest kan wel aangeraden zijn om andere aandoeningen uit te kunnen sluiten zoals schildklierproblemen of een verstoorde balans van hormonen. PMDD/PME en een hormonale disbalans kunnen wel samen voorkomen. Het één sluit het ander dus niet uit. 

Hoe kan je je symptomen makkelijk tracken? Wat gebeurt er precies in jouw lichaam? Leer meer via de 'Period Academy'.

Foute diagnoses & behandeling

Het duurt gemiddeld 12 jaar voor vrouwen met PMDD de juiste diagnose krijgen. Vrouwen denken vaak jarenlang dat de klachten “erbij horen”, waardoor ze niet snel naar een dokter stappen. 

PMDD is nog maar sinds 2019 erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Sinds 2013 staat het in de DSM-5, hét psychiatrische handboek. Het krijgt dus nog maar enkele jaren internationale aandacht. Het zal nog even duren voor alle dokters en gynaecologen hiervan op de hoogte zijn. Mogelijks is jouw dokter dus (nog) niet bekend met PMDD. 

"PMDD is nog maar sinds 2019 erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)."

Als dokters niet voldoende op de hoogte zijn van de stoornis of de link met de menstruatiecyclus niet leggen, kan een foute diagnose op de loer liggen. Veel voorkomende foute diagnoses zijn: depressie, bipolaire stoornis, angst- of paniekstoornis, … Dat komt omdat de symptomen deels overlappen. De voorgestelde behandelingsmogelijkheden helpen dan niet (voldoende), aangezien PMDD een andere oorzaak heeft. 

Vrouwen stoten regelmatig op onbegrip binnen de medische wereld wanneer ze de link met hun menstruatiecyclus leggen. Ze voelen zich vaak niet serieus genomen. Op die manier duurt het dus enorm lang voor vrouwen met PMDD écht geholpen worden… 

Naar een PMDD-specialist?

Er bestaan (nog) geen specialisten voor PMDD. Voor een diagnose kan je terecht bij je huisarts, gynaecoloog of psychiater. Helaas zijn er veel dokters niet bekend met PMDD. Het is dus belangrijk om bij de juiste dokter terecht te komen. Maar hoe vind je die? 

Bereid je voor op je doktersbezoek met deze 11 eenvoudige tips.

Er bestaan allerlei Facebook-supportgroepen waarin vrouwen steunen. Je kan er dus ook gerust eens vragen of ze een dokter kunnen aanraden. De Vlaamse Facebook-groep kan je hier vinden. 

Daarnaast kan je op zoek naar een dokter in jouw buurt op de website van The International Association For Premenstrual Disorders (IAPMD). In België staan er 2 gynaecologen op de website, maar er zijn er waarschijnlijk veel meer die iets van PMDD kennen. 

Conclusie

12 jaar lang lopen vrouwen met PMDD gemiddeld rond met hun klachten voor ze een juiste diagnose krijgen. De enige manier om de link met je cyclus aan te tonen is door je symptomen gedurende 2-3 cycli dagelijks bij te houden. Weet dat je niet alleen bent en er ontzettend veel vrouwen hiermee te maken krijgen. Blijf dus niet met je mentale klachten lopen en zoek op tijd hulp.

Lees ook