Wat is het verschil tussen PMDD en een bipolaire stoornis?

PMDD en een bipolaire stoornis zorgen allebei voor periodes van felle ups en downs. Dit kan een enorme impact hebben op je dagelijks leven. Vrouwen die PMDD hebben, krijgen vaak een foute diagnose van een bipolaire stoornis. We leggen je hier de gelijkenissen en verschillen uit.
Leestijd:
2 min.
Meisje ligt met haar handen voor haar ogen ondersteboven op bed

Wat is een bipolaire stoornis?

Een bipolaire stoornis zorgt voor perioden van abnormaal veel energie (manie) en weinig energie (depressie). Deze perioden wisselen elkaar af en duren dagen tot weken. Het is een hersenaandoening. De exacte oorzaak is niet bekend. 

Wat is PMDD en wat zijn de symptomen? 

PMDD is gelinkt aan de menstruatiecyclus. Het kan zorgen voor depressie, angst, irritatie, woede, gevoelens van hopeloosheid, vermoeidheid etc. 

De symptomen komen steeds op in de periode voor je menstruatie. Een paar dagen na de start van de menstruatie verdwijnen de klachten als sneeuw voor de zon. 

Verschillen en gelijkenissen in symptomen van PMDD en bipolaire stoornis

Gelijkenissen en verschillen tussen PMDD en bipolaire stoornis

PMDD en een bipolaire stoornis lijken erg op elkaar. Het gaat om twee aandoeningen die gekenmerkt worden door periodes van ups en downs. Een juiste diagnose is erg belangrijk, zodat de juiste behandeling gestart kan worden. 

Download hier een document om je symptomen te tracken

We kunnen de twee aandoeningen van elkaar onderscheiden door te kijken wanneer de symptomen precies optreden. PMDD is namelijk gelinkt aan de menstruatiecyclus. Een bipolaire stoornis is dat niet. Bij een bipolaire stoornis heb je manische periodes, bij PMDD niet. 

Kan je zowel PMDD als een bipolaire stoornis hebben?

Ja, je kan PMDD én/of een bipolaire stoornis hebben. Ook kunnen de symptomen van een bipolaire stoornis verergeren in de periode voor je menstruatie. Dan spreken van een premenstruele exacerbatie (PME). 

Door je symptomen systematisch dagelijks bij te houden, kan je nagaan of er een link is met je menstruatiecyclus. Als je een link ziet, is het belangrijk de symptomen apart te tracken. Zo kan je zien welke symptomen telkens optreden in je luteale fase, welke weer verdwijnen in je folliculaire fase etc. 

Een juiste diagnose krijgen

In praktijk is het niet altijd eenvoudig om een juiste diagnose te krijgen. PMDD is nog maar sinds 2019 erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het heeft tijd nodig voor dokters, gynaecologen en psychiaters hier voldoende over geïnformeerd zijn. Het is dus mogelijk dat jouw dokter PMDD niet kent. 

Je kan je symptomen best zo goed mogelijk dagelijks bijhouden. Op die manier kan je zien of er een link is met je menstruatiecyclus of niet. Dat overzicht kan je dan gebruiken om met je dokter in gesprek te gaan. 

Track je symptomen met deze symptoom-tracker

Conclusie

PMDD en een bipolaire stoornis hebben veel overeenkomsten. Ze zorgen allebei voor symptomen als: depressieve gevoelens, minder interesse in dagelijkse activiteiten, vermoeidheid etc. Het verschil? PMDD is gelinkt aan je menstruatiecyclus, een bipolaire stoornis niet!

Bronnen:
https://iapmd.org/pmdd-bipolar-disorder

Lees ook