The PMDD podcast

We waren als koppel te gast op "The PMDD podcast". Dat is een Australische podcast die telkens iemand uitnodigt om over PMDD te praten. Het was dus een grote eer om hierop uitgenodigd te worden. We? Dat zijn Bram en ik. Want leven met PMDD is niet alleen een uitdaging voor jezelf, maar ook voor de mensen die het dichtst bij je staan, zoals je partner. Het was een warm gesprek over onze persoonlijke ervaringen en strategieën om hiermee om te gaan. Je kan de aflevering op Spotify beluisteren.
Leestijd:
2 min.
PMS Coach on the PMDD podcast

Wat is PMDD precies?

PMDD staat voor Premenstrual Dysphoric Syndrome. Dit wilt zeggen dat je in de periode voor je menstruatie ernstige stemmingsklachten krijgt zoals: depressieve stemming, mood swings, angst, vermoeidheid, prikkelbaarheid etc.

In dit artikel kan je alles lezen over PMDD!

PMDD warrior Adriana

De host van de podcast is Adriana Tantu. Een warme, enthousiaste en fantastische vrouw! Vanuit Australië bouwt ze een wereldwijde community van mensen die te maken krijgen met PMDD. Het is een erg onbekend onderwerp en door vrouwen zoals zij wordt het taboe dat hierom hangt een stukje verbroken. In de verschillende afleveringen hoor je professionals, persoonlijke verhalen en inspiratie over hoe je zelf met PMDD kan omgaan.

PMDD als koppel

We vertellen het altijd een beetje al lachend: "Zware PMS of PMDD heb je niet alleen, dat heb je met twee!" Want dat is ook zo. Hoewel ik als vrouw hier natuurlijk de symptomen van ervaar, heeft het erg veel invloed op onze relatie gehad. We kregen in de podcast de ruimte om te vertellen hoe dat voor ons is geweest. Van het begin tot nu en hoe we daar als koppel mee zijn omgegaan (en nog steeds mee omgaan).

We delen enkele strategieën die we hebben gevonden om er beter mee om te gaan. Zo legden we bijvoorbeeld specifieke kaartjes op het keukenaanrecht. Die duidden aan in welke fase van mijn menstruatiecyclus ik me bevond. Zo was het makkelijker om op een niet-confronterende manier te weten wat we van elkaar nodig hadden. In mijn goede periodes wist Bram dan dat hij veel mopjes kon maken. In mijn PMDD-dagen, in mijn luteale fase, wist hij dat ik dan nood had aan veel knuffels en liefde.

Een app voor PMS en PMDD

Al onze ervaringen hebben geleid tot de ontwikkeling van "PMS Coach", een app voor vrouwen die hetzelfde als ik meemaken. De app is (voorlopig) nog in testfase. Als je zin hebt om hem uit te testen, kan dat door je e-mailadres op de website van PMS Coach achter te laten.

Veel liefs,

Indra

Lees ook