Wat kan je zelf doen tegen PMDD?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kan doen om je premenstruele klachten draaglijker te maken. We hebben voor jou een overzicht gemaakt dat je als startpunt kan gebruiken. De theorie is op zich makkelijk, het effectief toepassen is moeilijker. Ga daarom stap voor stap aan de slag op jouw tempo.
Leestijd:
2 min.
Een bad met badschuim en een goed boek voor selfcare

Je symptomen tracken

Het bijhouden van je symptomen helpt je om jezelf beter te begrijpen. Het maakt duidelijk of je symptomen gelinkt zijn aan je cyclus én je kan beter voorspellen wanneer je je goed of slecht zal voelen. Aan de hand van deze voorspellingen kan je je agenda dan aanpassen. In de weken dat je je slecht voelt: zo weinig mogelijk plannen, focus op self-care. In je goede weken: ideaal, tijd om een stapje in de wereld te zetten. 

Download hier een printbaar sjabloon om te starten met het tracken van jouw symptomen.

Er zijn verschillende manieren om dit te doen: op papier, in een dagboek of in een app. In praktijk kan dit een hele opgave zijn, zéker wanneer je je mentaal heel slecht voelt. Leg de lat daarom niet te hoog, je hoeft dit niet elke dag perfect te doen. Het belangrijkste is dat je het patroon leert herkennen

Hoe kan je je symptomen makkelijk tracken? Wat gebeurt er precies in jouw lichaam? Volg een webinar!

Accepteren

Als je merkt dat je je slecht voelt, is het belangrijk om dit te erkennen en te aanvaarden. Veel vrouwen blijven hun dagelijkse drukke agenda volgen. Op die manier lopen ze zichzelf voorbij. Je lichaam probeert je duidelijk te maken dat er iets mis is. Het is dus belangrijk om hier ook naar te luisteren. 

Zoek hulp

Blijf niet met je vragen zitten. Om hulp vragen is een van de moedigste en moeilijkste stappen die je kan zetten. Je kan beginnen met enkele support-groepen op Facebook te zoeken. Veel vrouwen maken hetzelfde mee en zo’n groepen zijn er om elkaar te steunen. Ook kan je een afspraak vastleggen bij je huisarts, gynaecoloog of psycholoog. 

Lees ook: 11 eenvoudige tips zodat jouw dokter je beter begrijpt

Self-care

Doe yoga, mindfulness of mediteer

Voldoende momenten voor jezelf inlassen is erg belangrijk. Mediteren kan helpen om controle te krijgen over razende gedachten. Voldoende oefenen baart kunst. Je kan meditatie-apps downloaden, op Youtube lessen volgen of op zoek gaan naar een lesgever in de buurt. 

Ga een frisse neus halen

Frisse lucht en een wandeling kunnen helpen om wat tot rust te komen. Het is soms moeilijk om energie te vinden om voldoende te bewegen. Probeer toch even buiten te komen. Een blokje om kan wonderen doen. 

Maak een lijstje van dingen die je tot rust brengen

Probeer eens 5 dingen op te schrijven die je tot rust brengen. Bijvoorbeeld: een warm bad nemen, je favoriete serie kijken, knuffelen met je huisdier, bellen met een vriend(in), een korte wandeling, jezelf even terugtrekken, … Bewaar het lijstje op een handige plaats zoals in de notities van je gsm. Neem het erbij wanneer je het moeilijk hebt. Kies er 1 item uit om mee te starten. 

Voeding

Uit onderzoek blijkt dat cafeïne, roken, geraffineerde suikers en alcohol samenhangen met toegenomen PMS-symptomen. Probeer voldoende water te drinken, fruit en groenten te eten. 

Lees ook: Behandeling van PMDD
Bronnen
Maharaj, Shalini, and Kenneth Trevino. “A Comprehensive Review of Treatment Options for Premenstrual Syndrome and Premenstrual Dysphoric Disorder.” Journal of Psychiatric Practice, vol. 21, no. 5, Sept. 2015, pp. 334–50. DOI.org (Crossref), https://doi.org/10.1097/PRA.0000000000000099.

Lees ook