Een podcast over PMDD!

Beluister hier de aflevering waarin we praten over vrouwelijke hormonen, je natuurlijke cyclus en PMS en PMDD!
Leestijd:
1 min.
Headphone and phone with podcast playing

In een podcastaflevering van Vrouwenmonologen mocht ik getuigen over PMDD: premenstrual dysphoric disorder. Een stoornis waarbij depressie gelinkt is aan de menstruatiecyclus. Ik ervaar het als een kwade stiefzus van PMS (premenstrueel syndroom).

Lees hier alles over PMS (mood swings, krampen, pijnlijke rug, pijnlijke borsten, ...)

Wist je dat wij een app voor jou bouwen?

Hierboven kan je de volledige podcastaflevering luisteren. Daar gaan we meer in detail over verschillende aspecten van PMDD. We spraken ook over anticonceptie en onze PMS Coaching app. We bouwen namelijk een app, gericht om jou te helpen als jij ook met deze klachten kampt. 

Lees hier alles over jouw toekomstige PMS Coaching app.

Symptomen van PMDD

Symptomen die veel voorkomen bij PMDD (en telkens weer verdwijnen) zijn; depressieve gevoelens, snel geïrriteerd zijn, snel boos worden, mood swings, heel slecht slapen (of juist erg veel), vermoeidheid, ... Zoals je ziet gaat het vooral om mentale klachten, al kunnen fysieke klachten ook aanwezig zijn. Niet zelden hebben vrouwen zelfmoordgedachten. Daar heb ik zelf geen ervaring mee, maar ik kan het best begrijpen.

Heb je vragen over wat PMDD precies is? Lees hier meer!

Waarom is er zo weinig informatie over PMDD?

Intussen leef ik al 5 jaar met de stoornis, al heb ik nog steeds geen officiële diagnose. Dat komt doordat er nog erg weinig kennis is over het onderwerp. PMDD werd pas in 2019 erkend als stoornis door de WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie). Het zal ook nog een poosje duren voor voldoende artsen hierover gehoord hebben. 

Momenteel duurt het gemiddeld 12 jaar voor vrouwen een juiste diagnose krijgen. 12 jaar. En zelfs na het krijgen van een diagnose is het een enorme zoektocht naar wat er helpt om klachten te verminderen: je werkagenda aanpassen aan je cyclus, beter leren communiceren thuis om conflicten te vermijden, supplementen, medicatie, ...

Lees ook