Surviving the Holidays with PMS & PMDD: Tips and Tricks

De feestdagen zijn een tijd van samenzijn met familie en vrienden, maar als je last hebt van PMS of PMDD kunnen deze dagen best uitdagend zijn. Het kan zijn dat de feestdagen precies tijdens je luteale fase vallen, waarin je extra gevoelig en emotioneel bent, je angstig of depressief voelt. Dat kan het erg moeilijk maken om te genieten van de familiefeesten.
Leestijd:
1 min.
Feestdagen doorkomen met PMS en PMDD

Hier vind je enkele tips om je te helpen om toch het meeste uit de feestdagen te halen:

  1. Plan voldoende momenten voor jezelf in. Blokkeer nu alvast momentjes in je agenda waarop jij doet wat jij wilt: een wandeling met een vriendin maken, een ontspannend bad nemen, jezelf eens goed laten verwennen, … Echt tijd voor jezelf nemen!
  1. Blijf thuis als je je niet goed voelt. Je mag, nee je moet, jezelf echt op de eerste plaats zetten. Jezelf forceren om toch maar aan ieders verwachtingen te voldoen is super vermoeiend en slopend. Het zal je PMS of PMDD-klachten enkel verergeren. Durf dus je grenzen stellen en probeer hier goed over te communiceren met je partner en familie. 
Test hier of je PMS of PMDD hebt!
  1. Wat met al dat ongezonde eten dat op de tafels verschijnt? 1 tip: geniet van de dingen die je lekker vind, en laat al het andere links liggen! We weten dat ongezond eten en suiker niet goed is voor onze mentale gezondheid, maar af en toe kan je best wel eens een uitzondering maken. Wees vooral mild voor jezelf en voel je niet schuldig als je een paar dagen ongezond eet. Een dieet aanhouden tijdens deze periode lukt niemand… 
  1. Neem een aantal pijnstillers mee. Zo ben je voorbereid als je er nodig hebt als je hoofdpijn of krampen hebt. Voel goed aan waar je grenzen liggen en neem op tijd rust. 
Wanneer valt je luteale fase precies?
  1. Bepaal op voorhand het uur waarop je naar huis wilt en communiceer dit alvast aan jouw familie. Probeer bijvoorbeeld met 2 auto’s te rijden zodat je zelf eventueel wat vroeger kan vertrekken dan jouw partner of kinderen. 
  1. Vind je feest bij jouw thuis plaats? Probeer jouw feestelijke verantwoordelijkheden zoveel mogelijk te beperken (winkelen, voor het eten zorgen, …). Het kan fijn zijn om een plekje te hebben waar je even naartoe kan als het wat te veel wordt, zoals je slaapkamer. Als ook jouw gezinsleden dit weten, kunnen ze je op het moment zelf ook steunen. 

Onthoud dat het oké is om te voelen hoe je je voelt en om aan jezelf te denken. De feestdagen hoeven niet perfect te zijn – het gaat om het samenzijn met de mensen om wie je geeft. Probeer te genieten van de momenten die je kunt en wees lief voor jezelf als je je niet lekker voelt.

Veel liefs en prettige feestdagen, 

Lees ook